Varaa hetki aikaa ja lue tämä ennen häkkiostoksille lähtöä.
Tosiasia on, ettei ole yhtä parasta häkkiä joka tilanteeseen – on vain parhaita häkkejä erilaisiin tilanteisiin.
Perheen lemmikki häkkiin?
Tuntuuko sinusta vaikealta kuvitella telkeäväsi lemmikkisi häkkiin? Älä turhaan epäröi! On monia tilanteita, joissa häkki osoittautuu, jos ei aivan korvaamattomaksi, niin ainakin lähes sellaiseksi apuvälineeksi. Koiran kanssa on monin verroin helpompi matkustaa, kun sen pystyy huoletta laittamaan omaan boksiinsa. Koira pystyy rentoutumaan omassa paikassaan paremmin, kuin “irrallaan” autossa. Edellä mainittu helpottaa tietysti ennen kaikkea omistajaa, mutta mikä lienee koiran kanta asioihin?
Kuuluisa eläinpsykologi ROGER MUDGFORD on kirjassaan LEMPEÄ KOIRANKASVATUS (Tammi 1994) kirjoittanut, että häkki on räminätölkin ja rullataluttimen jälkeen hyödyllisin kapistus, minkä pennulleen voi ostaa. Miksi? Yleisen elämää helpottavan vaikutuksensa se tuottaa yksinkertaisesti siksi, että se on koiralle erittäin luonnonmukainen olinpaikka. Meille ihmisille häkin ristikot saattavat aiheuttaa assosiaatioita vankilaan ja rangaistuksiin. Ihminen, joka on puusta alas laskeutunut nisäkäs, ei aina ole tarvinnut luolaa turvapaikakseen, kuten maassa elävä susieläin. Mudgfordia edelleen lainatakseni “suljetussa paikassa nukkuminen on siis luonnollista koirille, ja häkki ei niille ole vankila, vaan pikemminkin pesä.”
On muitakin paikkoja, jossa jokaisen läsnäolijan turvallisuuden kannalta olisi viisasta rajoittaa koiran liikkumistila minimiin.
Näin esimerkiksi autolla matkustettaessa. Kun koira, iso tai pieni autokolarissa sinkoutuu takapenkiltä edessä matkustavien niskaan, ei heillä ole suuriakaan mahdollisuuksia selvitä törmäyksestä ilman vammoja. 80km/h vauhdissa 20kg;sen koiran törmäysvoima on n.1300kg.
Myös koiralle itselleen on turvallisempaa matkustaa autossa mukavassa häkissä. HAUBOKSIIN saa ns. SOS-luukun häkin etuosaan, josta koiran saa pois, peräänajo tilanteita varten. Pysäköitäessä kesähelteellä voi auton ovia pitää auki, mikäli se turvallisuussyistä muuten on mahdollista. Koira ei paikaltaan karkaa ja saattaa tyytyväisenä nauttia päiväuniaan omalla alueellaan. HAUBOKSI-häkin ovet on lukittavissa.
Pentuna totuttaminen sekä opettaminen häkkielämään on helpointa, mutta ei ole mahdotonta täysikasvuisellekaan. Pennun ensikosketus häkkiin käy helpoimmin, jos välittömästi sen tultua taloon sille hankitaan oma häkki, joka sijoitetaan esim. makuuhuoneeseen sängyn viereen. Kannattaa saman tien hankkia häkki, joka suuruusluokaltaan on sopiva myös täysikasvuisena käytettäväksi. Suuren häkin sisään voi sijoittaa aluksi pienemmän laatikon, paremmin pennun kokoa vastaavan. Tänne pennulle pedataan oma paikka. Laatikko rajaa aluksi suuren häkin käyttöä. Myöhemmin kun pentu kasvaa, laatikko poistetaan ja nuori koira saa käyttää koko aluetta. Häkkiä siirretään hiljalleen päivittäin kauemmas sängystä kohti ovea, ja sopivan tilaisuuden tullen pentu on jo naapurihuoneessa nukkumassa (mikäli näin halutaan).
Kevyttä häkkiä (iso HAUBOKSI painaa n.20kg) pystyy myös tarpeen mukaan siirtelemään toisiin huoneisiin tai mikäli häkki on autoosi tehty HAUBOKSI, ottamaan se mukaan vaikka matkoille (hotelliin, kylään, näyttelyihin). Aina on koiralla oma tuttu ja turvallinen paikka johon asettua.
Koiran voi totuttaa häkkiin myös myöhemmällä iällä. Suhteellisen pienin ponnistuksin seuraavasti. Häkki tuodaan kotiin ja sijoitetaan paikkaan , jossa se ei ole pahasti tiellä, mutta silti on keskeisellä paikalla esim. olohuoneessa. Häkin ovi pidetään auki ja annetaan koiran hiljalleen yksilöstä riippuen muutaman päivän sisällä tutustua uuteen huonekaluun. Vähitellen sinne sijoitetaan leluja tai makupaloja ja rohkaistaan koira käymään häkin sisällä, ehkä ruokailemaankin siellä. Aluksi aivan ovella myöhemmin peremmällä ja koiraa kehutaan kun se noutaa leluja häkistä. Alueesta täytyy muodostua miellyttävä, paikka johon koira mielellään menee lepäämään ja rentoutumaan kun ovi on auki. Häkki kannattaa aluksi päällystää peitolla tai lakanalla, jotta muodostuu luolamaisen tila.
Häkin osto saattaa tuntua kalliilta taloudelliselta sijoitukselta.
Kokemuksesta voin kertoa, että on halvempaa kustantaa häkki, kuin autoon tai taloon uusi sisustus. Tällaiseen vahinkoon häkki yleensä on ennalta ehkäisevä. HAUBOKSI koirahäkin ostajan on helpompi jälleenmyydä häkki, kun autoa vaihdetaan, koska häkki on automerkkikohtainen. Välitämme vaihdossa tulleita HAUBOKSI häkkejä.
Joskus yksin jäädessään(esim. hotellissa) koira saattaa yrittää häkistä ulos voimakeinoin. On sanoin kuvaamatonta minkälaisiin suorituksiin se silloin pystyy. Herra Houdinikin olisi kateellinen. Varmistakaa ensimmäisellä yksinolokerralla, ettei koira onnistu suorituksessaan. HAUBOKSI koirahäkin sivut ja ovi ovat terästä ja ovat tukevat ja vankkatekoiset. Erikoisesti oven alue tulee olemaan paikka mihin koira kohdistaa raivonsa ensimmäisellä kerralla. Hauboksi häkit tehdään yleensä lemmikin autossa ja näyttelyissä kuljettamiseen. Teemme isompia koottavia häkkejä lemmikin “päivähoitopaikaksi”, mittojen mukaan tietenkin.
Eläinsuojeluasetuksen pykälässä 22 todetaan, että “kissaa tai koiraa taikka muuta eläintä saadaan pitää sen kuljetukseen tarkoitetussa laatikossa tai häkissä taikka muussa vastaavassa pienikokoisessa säilytystilassa vain, jos eläimen kuljettaminen, sairaus tai muu tilapäinen ja hyväksyttävä syy sitä vaatii”.